Toby, Etterbeek


’Toby’ -de site van een oude industriële droogkuis- huisvest momenteel een aantal werk- en opslagplaatsen van de gemeente, onder andere ateliers voor schrijnwerkerij en metaalbewerking. Deze functies hebben ‘au fur et à mesure’ het gebouw ingepalmd, waardoor de beschikbare oppervlakte behoorlijk inefficiënt gebruikt wordt.

In het kader van het wijkcontract ‘Chasse-Gray’ wil de gemeente deze gebouwen herinrichten en renoveren, om in de vrijgekomen ruimte de ‘Espace Libellule’ van het OCMW (sociale kledingwinkel en kruidenier) onder te brengen.

Dit herinrichten blijkt in de praktijk niet zo evident, vermits veel machines te groot / te zwaar zijn om te kunnen verplaatsen. We stellen een fasering van het project voor, waarbij op korte termijn met minimale inspanning een maximale impact wordt bereikt. De sociale en publieke onderdelen van het programma willen we niet zomaar verbergen ergens op een vrije verdieping; voor ons is er slechts één publieke inkom mogelijk : de prominente garagepoort in de voorgevel, onder het grote opschrift ‘TOBY’. Hierachter voorzien we een ruime, dubbelhoge foyer, nauw verbonden met de straat. Deze foyer kan ook dienst doen als kleine polyvalente ruimte, de meest laagdrempelige en publieke plek van ‘Espace Libellule’.

Onmiddellijk rechts, en gemakkelijk bereikbaar, ligt de sociale kruidenier. De driehoekige mezzanine in de foyer biedt plaats aan een atelier voor het verstellen van tweedehands kleding. Op de tweede verdieping tenslotte, bevindt zich een tweede polyvalente zaal, met een groot dakterras vlak boven de inkom. Alle circulatie voor de werkplaatsen wordt gerationaliseerd en keurig gescheiden van de publieke circulatie, zodat beide activiteiten veilig en zonder hinder hun plek kunnen vinden op de site.

In een tweede fase, verder in de toekomst, kan het gebouw aan de straatzijde volledig publiek worden, terwijl de gemeentelijke werkplaatsen volledig naar het achterste gebouw verhuizen. Een groene patio tussen beide wordt een gemeenschappelijke ontmoetingsruimte.

Opdrachtgever : Beliris
Status : wedstrijd, 2022
Ontwerp : Carton123 ism. Mamout
Team : JZH&Partners, STir, 2B-Safe

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Copyright 2007-2017
Built with Indexhibit