De Palingbeek, Ieper


Observeren met de gebruiker, ontwerpen met het bestaande.

Opdracht : het vernieuwen en uitbreiden van een bestaande loods voor de Groendienst, met natuurlijke materialen en passend in het landschap (de loods bevindt zich in natuurgebied).

Op het Provinciaal Domein Palingbeek vragen diverse gebruikers naar extra ruimte. De Groendienst heeft nu verschillende uitvalsbasissen op het domein, een viertal hoeves. Doel : alles centraliseren op één uitvalsbasis, die zowel het Provinciaal Domein Palingbeek als domein Kemmelberg kan bedienen. Dit is realiseerbaar op de site van Loods Pannecoucke. Samen te brengen : personeelslokalen, werkruimtes, opslagzone, plaats voor werktuigen en parkeerplaats voor dienstvoertuigen. De Provincie West Vlaanderen wenst een zeer functioneel ontwerp dat hoog inzet op duurzaamheid en circulair bouwen.

Dit vraagt in de eerste plaats een ontwerp dat vertrekt van binnenuit, vanuit de interne organisatie en de constructie van het gebouw. Tegelijkertijd moet het gebouw ook bedacht worden vanuit het perspectief van de wandelaar, van buitenaf. De bestaande loods wordt ontdaan van de aftandse gevelbekleding zodat de essentie zichtbaar wordt : een spant. De personeelsvoorzieningen krijgen een plek op twee bouwlagen, aanpalend wordt het kleine materieel gestockeerd. Voor het rollend en groter materieel wordt een nieuwe loods ontworpen, met een knik ingeplant tov. de bestaande loods. Bestaand en nieuw worden onder één dak gebracht zodat de loods als één volume leesbaar is. Er ontstaat een lang volume, naar analogie met de loodsen ten zuiden van de site, maar met het verschil dat deze loods zich als infrastructuur plooit naar het landschap. De loods omarmt de boomgaard.

Fase : wedstrijd op uitnodiging, 2e plaats
Opdrachtgever : Provincie West-Vlaanderen
Architecten : Carton123 architecten samen met ae-architecten
Stabiliteit, technieken, epb : Robuust architectuur en onderzoek

Copyright 2007-2017
Built with Indexhibit